Herkes müzisyen olabilir mi?
Updated: Apr 12, 2021
Birçok müzik eğitimcisi ve müzik psikoloğu, müzik yeteneğinin kalıtsal veya sonradan kazanılmış olup olmadığını yıllarca tartışmışlardır. Birçoğu hala müzikal yeteneğin kalıtsal olduğuna inanmasına rağmen, ebeveynleri müzikal anlamda yetenekli olmadığı bulunan birçok ünlü ve başarılı müzisyen olduğu da kanıtlanmıştır. Müzikal anlamda yetenekli olmak tek başına bu alanda başarıya götürür mü gerçekten?

Şimdilik yeteneği bir kenara bırakalım. Bireyin müzisyen olabilme yolunda ilerleyebilmesi için gerekli olan iki çok önemli unsur; istek/merak ve teşvik...
Ailenin teşviki ile çocukların müziğe yönlendirilmesi ilk adımdır; denemeden hiçbir şeyi bilemeyiz değil mi? Bu noktada ebeveynlerin müzik alanında aktif bireyler olmasının ve herhangi bir müzik aleti çalmasının çok fazla önemi yoktur. Elbette müzik ile uğraşan bir ailenin çocuğunun müziğe ilgili olma ihtimali daha yüksektir ancak Gagné'in (1999) de savunduğu gibi, başarılı müzisyenlerin ebeveynleri her zaman müzik etkinliklerine aşırı katılımcı olmayabilirler.

İlk etapta çocuğun bir müzik eğitimcisine yönlendirilmesi yeterli olacaktır. Bu noktada ise eğitimcinin rolü çok önemlidir. Çocuğun müziğe veya herhangi bir müzik aletine ilgisi olup olmadığını ve aynı zamanda bu alanda yeteneğinin olup olmadığını belirleyecek olan kişi de müzik öğretmenidir. Yetenekli bir çocuk çok daha hızlı ilerleyecektir fakat çocukta olağanüstü bir müzik yeteneği olsa bile, merak ve istek olmadığı sürece bu alanda uzun vadede başarılı olabilmek inanın mümkün olmayacaktır.
Müzik eğitimine başlama kararı alındıktan kısa bir süre sonra, çocuğun evde düzenli bir şekilde pratik yapabilmesi için gerekli müzik aletinin sağlanması elzemdir. Çocuğun isteği ve aile ile öğretmenin desteği ile ancak başarılı bir müzisyen olma yolunda ilerlenebilir.

Unutmayalım! Kişi olağanüstü bir müzikal potansiyelle doğmuş olsa bile, eğer bu yönde ona fayda getirmeyecek bir ortamda yetiştirilirse, bu durum onun maksimum müzikal gelişimine ulaşmasına yardımcı olmayacaktır, hatta, yeteneğini kaybetmesi bile söz konusu olabilir. Fakat, bir çocuk doğuştan müziğe yetenekli olmasa bile, yetiştirildiği ortam elverişliyse, müzik alanında başarılı olabilmesi kuvvetle muhtemeldir...
Sevgilerimle!
Ceren.
Gagné, F. (1999). Nature or Nurture? A Re-examination of Sloboda and Howe’s (1991) Interview Study on Talent Development in Music. Psychology of Music, 27, pp. 38-51.